overig

Vorige week was de 2e editie van de Color Run (“the happiest 5K on the planet”), in Amsterdam. Er werd gelopen rond de Sloterplas . Omdat ik zelf dichtbij woon, fiets gepakt en videootje gemaakt.

Wat is de Color Run?
Een internationaal evenement dat inmiddels in meer dan 130 steden in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Europa en Australië wordt gehouden.

Aan de Color Run namen vorig jaar wereldwijd circa één miljoen lopers deel. Het loopevenement, met name voor beginnende, veelal jongere lopers, kent geen prijzen, tijden en winnaars. Het is puur voor het plezier waarbij lopers starten met een wit shirt en elke kilometer worden ‘ondergedompeld’ met maïzena poeder in verschillende kleuren.

Sinds vorig jaar wordt in drie plaatsen het loopevenement ook in Nederland georganiseerd (Amsterdam, Zwolle en Utrecht).

Hardlopend rijk worden…

Categories: motivatie, overig
Comments: No

Al hardlopend geld verdienen is geen onaangename gedachte. Stel dat je voor elke kilometer die je loopt een bepaald bedrag zou krijgen, wat zou dat fantastisch zijn voor de motivatie. Want wat is het af en toe moeilijk om je loopschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan, terwijl je je net na een dag hard werken hebt gesettled op de bank om naar je favoriete tv-programma te kijken. Nee, wat dat aangaat kan de motivatie regelmatig een oppepper gebruiken. Zodoende dacht ik het volgende. Door te lopen spaar je het geld uit van de huur van een tennisbaan of van een bezoek aan een sportschool. Stel deze kosten op 10 euro per uur. Deze 10 euro sparen we dus uit door te gaan lopen. Als we in dat uur ongeveer 10 km. gaan hardlopen sparen we dus één euro per gelopen kilometer. Als we deze euro per gelopen kilometer in een potje doen dan levert dit bij een weektotaal van 15 kilometer in de maand een bedrag op van 60 euro en aan het eind van het jaar zit er op deze manier 720 euro in het potje. Als we dit een 5 jaar volhouden dan is dit bij een voorbeeldrente van 5% na 5 jaar aangegroeid tot eur 4.302 en na 10 jaar tot een ruime 10.000 euro. Lopen we geen 15 maar 25 kilometer per week dan lopen we in 5 jaar tijd een bedrag bij elkaar van 7.170 euro en in 10 jaar is dit aangegroeid tot 16.766 euro. Uiteraard weet ik dat we ook elke maand kunnen sparen zonder te gaan hardlopen. Voor het gespaarde bedrag maakt het uiteraard niets uit, maar als we door onze eigen sponsor te spelen een volgende keer wat makkelijker onze loopschoenen aantrekken, dan is daar toch niets mis mee?

Hardlopen en honden…

Categories: overig
Comments: No

Vrijdagochtend liep ik langs een grasveld waarin een zestal honden achter elkaar aan liep te rennen. De vrouw die erbij stond leek de roedel aardig onder controle te hebben. Ik besloot deze keer niet een stukje om te lopen. De honden hadden geen aandacht voor mij en speelden vrolijk verder. Enigszins opgelucht hoorde ik echter achter mij een hoop geschreeuw en gedoe. Ik keek achterom en zie de loopster achter me omringd door honden die tegen haar aansprongen. Hier bleek zij niet van gediend met een stevig oplopende discussie met de hondenbegeleidster tot gevolg.

Als regelmatige loper komen we vroeg of laat in aanraking met honden. In negen van de tien gevallen hebben de honden geen kwaad in de zin, zijn speels en nieuwgierig en komen hooguit een beetje snuffelen. Wij lopen daar, de honden mogen daar ook lopen. Echter, om nou te zeggen dat het prettig is dat de honden achter ons aan lopen te rennen en ons in de kuiten neigen te bijten, ik zeg nee. Zijn er ergere dingen dan dit…uiteraard. Enkele tips voor lopers die toch een eventuele confrontatie met aandacht-vragende viervoeters met angst en beven tegemoet zien. Verminder snelheid, maak geen onverwachte bewegingen met de armen, vermijd oogcontact, praat lief en vriendelijk, zing voor mijn part een liedje en voorkom dat de hond zich bedreigd voelt en zich gaat verdedigen.

Tenslotte mijn verzoek aan alle hondenbezitters: houd de hond onder controle bij passerende lopers; bedenk dat de meeste lopers geen hekel aan honden hebben…laten we het zo houden.

Tot de volgende…

dam tot damloop…nog leuk?

Categories: overig
Comments: No

dam-tot-damBinnen 2 uur uitverkocht en een hoop frustratie bij een ieder die een poging deed zich online in te schrijven. Slechts 9000 startnummers waren beschikbaar voor individuele inschrijvers voor de dam-tot-dam 2010. Allen lopers met de wil en discipline om zich maandenlang serieus voor te bereiden om de 16,1 km tussen Amsterdam en Zaandam te overbruggen. Waar de overige 26000 (!) startnummers naar toe gingen? … naar de business-lopers. In 10 jaar tijd is de dam-tot-dam uitgegroeid tot de grootste bedrijvenloop van Nederland. Bedrijven betalen per team van maximaal 10 lopers een bedrag van 475 euro, dat is Eur 47,50 per deelnemer, 3x zoveel als er ontvangen wordt van de individuele recreant.

Ook de komende jaren zal er waarschijnlijk nog wel een beperkt aantal startnummers te vergeven zijn aan individuele inschrijvers. Je kunt je echter afvragen of de organisatie er niet beter aan doet om de dam-tot-dam helemaal dicht te gooien voor individuele inschrijvers. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat het leuk is om zoveel enthousiaste mensen elk jaar teleur te moeten stellen. Bovendien kun je vraagtekens stellen bij het aantal teams dat bedrijven op voorhand inschrijven. Dit neigt immers naar een wedstrijd onderling welk bedrijf de meeste teams kan afvaardigen. De dam-tot-dam lijkt hiermee tot een marketinginginstrument te zijn geworden. Krijgen de bedrijven alle teams wel vol? Dit is niet het geval. In eerste instantie zijn de medewerkers enthousiast en schrijven zich in. Echter, als de datum van de DtD-run nadert blijkt men toch onvoldoende getraind, is er een blessure of ander ongemak waardoor er van deelname wordt afgezien. Hoewel altijd erg gezellig vind ik het parcours niet toegerust voor de grote aantallen lopers. Daarbij ben ik het niet eens met de keuze van de organisatie om de dam-tot-dam, wat in mijn ogen een nationale volksloop hoort te zijn, te migreren naar de grootste bedrijvenloop van Nederland. Gelukkig zijn er in Nederland voor de individuele loper genoeg aantrekkelijke alternatieven. Alternatieve lopen, die eenmaal volbracht, een grotere voldoening blijken te geven dan deelname aan de vercommercialiseerde dam-tot-dam.

Mocht je overigens tot de gelukkigen behoren die de dam tot dam mag lopen, kijk dan eens op ‘12 tips voor een geslaagde dam tot dam

Tot de volgende…