Verslag Ardennen Mega Trail 2011 – Ultratrail 80km

50-milerWarmgelopen door de You tube filmpjes van de eerste editie in 2010 had ik besloten me in te schrijven voor de 2011 editie van de AMT 2011 , 80km met grofweg 20×200 meter stijgen en dalen door de Franse Ardennen. Zo stond ik dus op 2 juli om 5.00 uur aan de start voor mijn eerste 50-miler met het doel deze uit te lopen en zo de 2e mijlpaalafstand na de marathon te kunnen bijschrijven.

Het was een prachtig parcours, vreselijk goed gemarkeerd, enthousiaste vrijwilligers bij waterposten en oversteekplaatsen en schitterende vergezichten. Het was ook zwaar en technisch, met af en toe een klim- en klauterpartijtje over rotsen. Na de eerste helling op en af had ik al in de gaten dat dit andere koek was dan de Kennemerduinen , waar ik menig trainingsuurtje heb doorgebracht en ook zwaarder dan de vorig jaar gelopen trail Olne-Spa-Olne, toch ook geen kleine jongen met 65km en 2000 hoogtemeters…maar vooral het stijgings- en dalingspercentage was deze keer echt killing voor de bovenbeenspieren. Vooral het afdalen werd , naarmate de tijd vorderde steeds problematischer. Een 10-tal meter achteruit een berg af zorgde naar het einde toe voor enige verlichting.. Heel veel aan hardlopen, werd er door mij, buiten de vlakke gedeelten, dus niet gedaan. Bergop was het klimmen en bergaf was het met name het ontlasten van de bovenbeenspieren, waarbij de op het laatste moment meegenomen skistok mijn grootste vriend was.

En zo werden er dus 80km afgelegd, door de prachtige omgeving van de Franse Ardennen, gewapend met een skistok in de ene, een bidon in mijn andere hand, een mp3 speler, een belt en een rugzak met 1 ½ liter water, repen, gelletjes, extra shirtje, jack en sokken, fluitje, hoofdlamp, bandage en een ´noodpakket´ bestaande uit 3 isostarrepen van de organisatie. Er waren 6 controleposten ingebouwd en evenzovele verzorgingsposten met alleen water. 20x heuvel op en af, klimmen en dalen… mijn vrouw en dochter als luidruchtigste supporters, verticaal blijven en voortgaan, net zolang tot de finish is bereikt. Een prachtige tocht, de laatste 500 meter een doorwading van de Semois-rivier, de rode draad in het parcours, 10 meter voor de finish Martine Hofstede ontmoet en gefeliciteerd met haar behaalde eerste plaats dames , en dan na 16,5 uur om 21.32 uur zelf finishen en weten dat het doel is behaald. Er is een 50Miler ultratrail gelopen!

Spierpijn?… niet eerder zó erg. Mijn vrouw en dochter hebben de volgende dag samen de tent afgebroken en me naar huis gereden. De tweede dag kon ik zonder hulpmiddelen niet gaan zitten of opstaan. De bovenbeenspieren lieten het volledig afweten. De AMT 80km had zijn tol geeist. Ben nu een week verder, alles functioneert weer, beter dan ooit en ben totally happy. We did it!

Stat.: Gefinished als 221e van de 251; niet uitgelopen: 60; ingeschreven: 397. Cat. V2H: plaats 49.

Tot de volgende…