motivatie

Babette van Veen over haar lied ‘ik loop’ bij RTL Late Night:

“Dit specifiek liedje gaat over hardlopen omdat het mij heel veel prachtige momenten heeft opgeleverd, dat ik eigenlijk bij god niet wist waar ik heen liep, of waar ik vandaan kwam, of hoe ’t moest, maar dat ik dacht:  ‘Als ik maar blijf lopen, dan komt ‘t wel goed’.

 

geen zin?…just do it!

Categories: motivatie
Comments: No

geen zin om te gaan hardlopen

Waarom vinden we ‘t zo moeilijk onze hardloopschoenen aan te trekken en ons te houden aan het hardloopschema dat op de koelkast hangt? Waarom zijn we zo makkelijk geneigd om de voor vandaag geplande trainingskilometers door te schuiven naar morgen en verzinnen we hiervoor allerlei redenen?

Het antwoord is simpel: omdat de beslissing om op te staan, om te kleden, schoenen aan te trekken en de deur uit te gaan, méér moeite kost dan dat het op dat moment oplevert; méér ‘pain’ dan ‘pleasure’ dus.
En omdat we als mens zo geprogrammeerd zijn dat we in ons leven alles zullen doen om ‘pijn’ te vermijden, verzinnen we allerlei redenen om niet te hoeven gaan.

Grappig is wel dat we, na terugkeer van een trainingsloop, precies contra denken en de ‘winst’ in de vorm van ‘good feeling’ en de gedachte dat we weer gezond bezig zijn geweest, groter achten dan de ‘pijn’ van het opstaan, het omkleden en het schoenen aantrekken.

De methode die ik zelf gebruik als ik echt géén zin heb om ’s avonds de deur uit te gaan is ‘niet nadenken’. Zodra je gaat nadenken worden er onbewust allerlei redenen bedacht om vooral niet te gaan. Dus op het moment dat je je realiseert dat je nog moet lopen:

1: Sta op, zonder nadenken
2: Kleed je om, zonder nadenken
3: Trek je schoenen aan, zonder nadenken.

De stap om de deur te openen en naar buiten te gaan is dan nog een kleine.  Succes!

Lopen of verjaardag?

Categories: motivatie
Comments: 2

U kent het vast wel…al een paar dagen niet gelopen; gisteren kwam er wat tussen en vanavond een verjaardag. Morgen ook geen tijd en dan is het al weer weekend. Net nu we ons hebben voorgenomen het aantal week-kilometers te verhogen komt het er niet van. We kennen het allemaal…het lopen wordt door de omgeving als niet noodzakelijk gezien, de verjaardagen wel. En hier gaat het naar mijn idee wringen. We hebben voor de loopsport gekozen vanwege het vrijblijvende karakter, lopen wanneer je wilt. Door deze vrijblijvendheid krijgen dus activiteiten met een minder vrijblijvend karakter, hetgeen verjaardagen in mijn ogen negen van de tien keer zijn, altijd voorrang. De vraag is dus of dit terecht is.

Lopen wordt volgens mij door de omgeving nog te vaak gezien als een leuke bezigheid terwijl het voor de serieuze loper of loopster meer is dan dat. Lopen vereist het stellen van een doel op termijn en daar langzaam naar toe werken, rekening houdend met wat het lichaam wel en niet aan kan; serious business dus. Daar zeg ik direct bij dat het volgen van een schema voor de recreatieve loper ook niet al te vasthoudend gevolgd moet worden. We doen het toch vooral om het plezier en de voldoening die het ons geeft, de gezondheid bevordert en het behalen van het beoogde loopdoel natuurlijk een fantastisch bevredigend gevoel geeft. Aan de andere kant zijn we heel goed in staat om belangrijke dingen van minder belangrijke dingen te onderscheiden. Het gaat mij er echter om dat de omgeving, vaak bestaande uit niet-lopers, het lopen te vaak als niet belangrijk zien. Waar ik naar toe wil met dit betoog?…ehm, eigenlijk geen idee.

Wel merk ik dat het behoorlijk begint te kriebelen als ik me realiseer dat ik me heb ingeschreven voor een 65 km trailrun in België over 3 maanden. Vanavond dus trainen, verjaardag of niet

Tot de volgende…

Hardlopend rijk worden…

Categories: motivatie, overig
Comments: No

Al hardlopend geld verdienen is geen onaangename gedachte. Stel dat je voor elke kilometer die je loopt een bepaald bedrag zou krijgen, wat zou dat fantastisch zijn voor de motivatie. Want wat is het af en toe moeilijk om je loopschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan, terwijl je je net na een dag hard werken hebt gesettled op de bank om naar je favoriete tv-programma te kijken. Nee, wat dat aangaat kan de motivatie regelmatig een oppepper gebruiken. Zodoende dacht ik het volgende. Door te lopen spaar je het geld uit van de huur van een tennisbaan of van een bezoek aan een sportschool. Stel deze kosten op 10 euro per uur. Deze 10 euro sparen we dus uit door te gaan lopen. Als we in dat uur ongeveer 10 km. gaan hardlopen sparen we dus één euro per gelopen kilometer. Als we deze euro per gelopen kilometer in een potje doen dan levert dit bij een weektotaal van 15 kilometer in de maand een bedrag op van 60 euro en aan het eind van het jaar zit er op deze manier 720 euro in het potje. Als we dit een 5 jaar volhouden dan is dit bij een voorbeeldrente van 5% na 5 jaar aangegroeid tot eur 4.302 en na 10 jaar tot een ruime 10.000 euro. Lopen we geen 15 maar 25 kilometer per week dan lopen we in 5 jaar tijd een bedrag bij elkaar van 7.170 euro en in 10 jaar is dit aangegroeid tot 16.766 euro. Uiteraard weet ik dat we ook elke maand kunnen sparen zonder te gaan hardlopen. Voor het gespaarde bedrag maakt het uiteraard niets uit, maar als we door onze eigen sponsor te spelen een volgende keer wat makkelijker onze loopschoenen aantrekken, dan is daar toch niets mis mee?