Mag het ietsje langzamer?

Alles gaat op tijd. De klok die maar door tikt. Vanaf het moment dat we geboren worden tot het moment dat we dood gaan. Klinkt redelijk dramatisch als ik dat zo op schrijf, maar het is wel de reden dat ik denk waarom alles op tijd gaat. We hebben nu eenmaal maar een beperkte tijd, en dat zit zo diep in ons brein geworteld dat we het normaal vinden om alles maar zo snel mogelijk te doen. Als klein kind werd je al beloond als je iets snel doet. “zo, dat heb je snel gedaan”. Op de basisschool ging het er bij sport om harder te kunnen lopen dan je klasgenootje; er werd met afgunst naar je gekeken als je je toets als eerst inleverde en als je als eerste na je schooltijd een baan vond, was dat fijn om de eerste te zijn.

Waarom geeft dat zo’n goed gevoel om eerder te zijn dan een ander. Vanuit de evolutie zou je kunnen zeggen dat als je vroeger niet snel reageerde, je al ten prooi was gevallen voordat je er erg in had, maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag waarom alles in ons ‘normale’ leefpatroon ook zo snel mogelijk gedaan moet worden. Als er ook maar even met een klusje wordt getreuzeld, wordt er al gauw gezegd: “geef maar hier, ik doe het zelf wel”; als er bij een groen stoplicht te langzaam wordt opgetrokken, wil onze hand al naar de claxon. Bovendien geeft dat toch iets van een goed gevoel; een ander terecht wijzen; beter zijn dan een ander; zelfbevestiging. Wat mijn leidinggevende vandaag bij mij flikte, kan ik eindelijk terugdoen bij een ander.

Tjonge jonge, wat een wereld; en intussen worden we van al dat gestress alleen maar ziek. Wetenschappelijk aangetoond, van te veel stress worden we ziek. En wat is de grootste oorzaak van het hebben van zoveel stress? Misschien tijdsdruk bij alles wat we doen? Op tijd opstaan, op tijd eten, op tijd de kinderen naar school, op tijd op je werk, op tijd de taken afronden, op tijd weer naar huis, op tijd het eten maken, op tijd naar bed etc etc. Alles gaat op tijd. En willen we voor de ontspanning een stukje gaan rennen, dan doen we onze dure sporthorloges om onze tijd/km te kunnen checken die we in de aankomende wedstrijd willen gaan lopen.
Hè, hè, je zou er moe van worden!

Veel succes; ik ga ook nog een rondje…met horloge 😉