hardlopen met plezier

hardlopen-just-for-funNa afloop altijd een lekkerder gevoel dan voor die tijd, voldaan onder de douche en lekker vermoeid op de bank neerploffen. Lopen voor de lol; het bewegingsapparaat in beweging zetten en merken dat het lichaam er profijt van heeft. Wat mij betreft doen we het daar voor, voor dat prettige gevoel van inspanning na gelopen te hebben. Grappig is dat hoe langer er gelopen is, hoe langer het euforische gevoel, tot aan enkele dagen na een lange duurloop.

Lopen is gezond voor het lichaam, goed voor spieren, pezen, banden, bloedsomloop en hart. Vroeger was het vanzelfsprekend dat we liepen; het lopen als vervoermiddel, lopen om je te verplaatsen van A naar B. Tegenwoordig pakken we de fiets, brommer of auto voor een boodschap. Waarom ook niet, we hebben immers steeds minder tijd. Al onze tijd is ingepland waarbij rekening is gehouden met snelle verplaatsingen. De benenwagen past niet meer in ons tijdsbeeld, er is simpelweg geen tijd meer voor. Bovendien moet ‘t verplaatsen zo eenvoudig mogelijk en moet ‘t het liefst zo min mogelijk energie kosten. Dat dit op langere termijn ten koste gaat van onze gezondheid, nemen we op de koop toe.

Toch wordt er in de parken en op straat de laatste tijd steeds meer hard gelopen. Men is zich bewust geworden dat bewegen moet! Helaas is het nog steeds een relatief klein deel van de nederlandse bevolking die dit met regelmaat doet, maar er is dus verbetering. En wat is er nu makkelijker dan een paar loopschoenen aan te schaffen en te gaan lopen. Geen gedoe met inschrijvingen op sportscholen, afspraken op tennisbanen, tijdstippen die niet uitkomen, mensen die niet komen opdagen en dergelijke. Hardloopschoenen aan, de deur uit en lopen, vandaag links af, morgen rechts af. Een kwartiertje, een uurtje, het maakt niet uit; wetende dat als je thuis komt je altijd een beter gevoel hebt dan voor die tijd. Hardlopen met plezier, goed voor lichaam en geest.