hardlopen met plezier

hardlopen-just-for-funNa afloop altijd een lekkerder gevoel dan voor die tijd, voldaan onder de douche en lekker vermoeid op de bank neerploffen. Lopen voor de lol; het bewegingsapparaat in beweging zetten en merken dat het lichaam er profijt van heeft. Wat mij betreft doen we het daar voor, voor dat prettige gevoel van inspanning na gelopen te hebben. Grappig is dat hoe langer er gelopen is, hoe langer het euforische gevoel, tot aan enkele dagen na een lange duurloop.

Lopen is gezond voor het lichaam, goed voor spieren, pezen, banden, bloedsomloop en hart. Vroeger was het vanzelfsprekend dat we liepen; het lopen als vervoermiddel, lopen om je te verplaatsen van A naar B. Tegenwoordig pakken we de fiets, brommer of auto voor een vergeten boodschap. Waarom ook niet, we hebben immers steeds minder tijd. Al onze tijd is volgepland waarbij rekening is gehouden met snelle verplaatsingen. De benenwagen past niet meer in ons tijdsbeeld, er is simpelweg geen tijd meer voor. Bovendien kost het moeite en verplaatsen moet tegenwoordig zo eenvoudig mogelijk.

Toch lijkt er een kentering op gang gekomen. Men is zich bewust geworden dat bewegen moet! En wat is er nu makkelijker dan een paar loopschoenen aan te schaffen en te gaan lopen. Geen gedoe met inschrijvingen op sportscholen, afspraken op tennisbanen, tijdstippen die niet uikomen, mensen die niet komen opdagen en dergelijke. Hardloopschoenen aan, de deur uit en lopen, vandaag links af, morgen rechts af. Een kwartiertje, een uurtje, het maakt niet uit; wetende dat als je thuis komt je altijd een beter gevoel hebt dan voor die tijd. Hardlopen met plezier, goed voor lichaam en geest.

Tot de volgende…

 
Comments

No comments yet.