Hardlopen en honden…

Vrijdagochtend liep ik langs een grasveld waarin een zestal honden achter elkaar aan liep te rennen. De vrouw die erbij stond leek de roedel aardig onder controle te hebben. Ik besloot deze keer niet een stukje om te lopen. De honden hadden geen aandacht voor mij en speelden vrolijk verder. Enigszins opgelucht hoorde ik echter achter mij een hoop geschreeuw en gedoe. Ik keek achterom en zie de loopster achter me omringd door honden die tegen haar aansprongen. Hier bleek zij niet van gediend met een stevig oplopende discussie met de hondenbegeleidster tot gevolg.

Als regelmatige loper komen we vroeg of laat in aanraking met honden. In negen van de tien gevallen hebben de honden geen kwaad in de zin, zijn speels en nieuwgierig en komen hooguit een beetje snuffelen. Wij lopen daar, de honden mogen daar ook lopen. Echter, om nou te zeggen dat het prettig is dat de honden achter ons aan lopen te rennen en ons in de kuiten neigen te bijten, ik zeg nee. Zijn er ergere dingen dan dit…uiteraard. Enkele tips voor lopers die toch een eventuele confrontatie met aandacht-vragende viervoeters met angst en beven tegemoet zien. Verminder snelheid, maak geen onverwachte bewegingen met de armen, vermijd oogcontact, praat lief en vriendelijk, zing voor mijn part een liedje en voorkom dat de hond zich bedreigd voelt en zich gaat verdedigen.

Tenslotte mijn verzoek aan alle hondenbezitters: houd de hond onder controle bij passerende lopers; bedenk dat de meeste lopers geen hekel aan honden hebben…laten we het zo houden.

Tot de volgende…

 
Comments

No comments yet.