hardlopen als therapie

hardlopen als therapieIn Nederland gebruiken ca. 1 miljoen(!) mensen geneesmiddelen ter behandeling van een lichte depressie. Deze worden vaak voorgeschreven door een huisarts naar aanleiding van een consult van 15 minuten. Dat een vorm van lichte depressie en neerslachtigheid ook bestreden kan worden door te gaan hardlopen (gezonder en goedkoper), is niet alleen mijn bescheiden mening, maar is ook wetenschappelijk aangetoond in onder meer een onderzoek van Professor Ruud Bosscher van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hardlopen bleek hetzelfde positieve effect te hebben als traditionele anti-depressiva door de tijdens het hardlopen vrijkomende ‘gelukshormonen’ endorfine en serotonine.

Hardlopen wordt onder meer hierom steeds vaker door professionals als therapie ingezet bij neerslachtigheid en lichte depressie. Door de positieve effecten van hardlopen bestaat de kans dat gedeprimeerden ook op andere terreinen de draad weer oppakken. Een hardloopprogramma kan dus, zowel direct als indirect, bijdragen aan meer levensplezier. En hoe mooi is dat, het feit dat een simpele beweging als hardlopen in zo’n ongelooflijk sterke mate positief van invloed kan zijn op de geestesgesteldheid van de mens.

Dat hardlopen ook een rol kan spelen in het voorkomen van depressies komt naar voren uit een wetenschappelijk onderzoek van de Duitser Siegfried Weyerer. Hij toont aan dat mensen die niet of nauwelijks bewegen, een één tot drie maal hoger risico op een depressie lopen dan fysiek actievelingen. Ook latere onderzoeken tonen aan dat lichamelijke fitheid de emotionele stabiliteit en het zelfvertrouwen vergroot en eigenschappen als volharding en onafhankelijkheid stimuleert. Interessant hierbij te vermelden dat deze voordelen groter blijken te zijn naarmate de trainingsomvang toeneemt.