geen zin?…just do it!

geen zin om te gaan hardlopen

Waarom vinden we ‘t zo moeilijk onze hardloopschoenen aan te trekken en ons te houden aan het hardloopschema dat op de koelkast hangt? Waarom zijn we zo makkelijk geneigd om de voor vandaag geplande trainingskilometers door te schuiven naar morgen en verzinnen we hiervoor allerlei redenen?

Het antwoord is simpel: omdat de beslissing om op te staan, om te kleden, schoenen aan te trekken en de deur uit te gaan, méér moeite kost dan dat het op dat moment oplevert; méér ‘pain’ dan ‘pleasure’ dus.
En omdat we als mens zo geprogrammeerd zijn dat we in ons leven alles zullen doen om ‘pijn’ te vermijden, verzinnen we allerlei redenen om niet te hoeven gaan.

Grappig is wel dat we, na terugkeer van een trainingsloop, precies contra denken en de ‘winst’ in de vorm van ‘good feeling’ en de gedachte dat we weer gezond bezig zijn geweest, groter achten dan de ‘pijn’ van het opstaan, het omkleden en het schoenen aantrekken.

De methode die ik zelf gebruik als ik echt géén zin heb om ’s avonds de deur uit te gaan is ‘niet nadenken’. Zodra je gaat nadenken worden er onbewust allerlei redenen bedacht om vooral niet te gaan. Dus op het moment dat je je realiseert dat je nog moet lopen:
– sta op
– hardloopkleren aan
– schoenen aan
– en de deur uit.

Makkelijker gezegd dan gedaan, i know haha,
Succes!