De marathon…het besluit

Elke loper denkt er wel eens aan? Zou ik ooit? Zou ik ooit in staat zijn een marathon uit te lopen. Welnu, hierbij gelijk het antwoord. Wat mij betreft is hier een volmondig JA op zijn plaats. Mijn idee is dat iedereen die een 5 km kan volbrengen ook in staat is een marathon te lopen … op termijn! De overstap moet echter geleidelijk gaan. Aanpassing van pezen en banden vraagt tijd, veel tijd. Van 5 km naar 10; van 10 naar 16; van 16 naar de halve marathon en tenslotte via de 30 km als tussenstop langzaam naar de marathon.

Is het allemaal zo gemakkelijk?

Nee, dat is niet het geval. En dat moet ook niet want juist het feit dat niet iedereen een marathon loopt maakt het weer bijzonder. Maak echter niet de fout om te besluiten een marathon te lopen in een dronken bui, als gevolg van een weddenschap of om op een verjaardag te kunnen zeggen dat je een marathon hebt volbracht. Besluit tot het lopen van een marathon enkel en alleen voor jezelf, om zelf je grenzen te verleggen en alleen omdat jij het wilt. De motivatie om een marathon te lopen moet van binnenuit komen en moet niet het gevolg zijn van enige druk van buitenaf.

Wanneer ben je toe aan het lopen van een marathon? Dat weet je niet, dat voel je. Het is geen beslissing van een moment maar een idee dat ontstaat in je onderbewuste en langzaam doorsijpelt naar het bewuste. Je denkt eraan en het geraakt niet meer uit je hoofd. Geleidelijk ontstaat er iets. Je speurt het internet af naar informatie, leest erover, praat erover, ondergaat een medische keuring, zoekt een marathon uit, maakt een trainingsplan….en dan…begint het pas.

—-> de marathon…you can!