dam tot damloop…nog leuk?

dam-tot-damBinnen 2 uur uitverkocht en een hoop frustratie bij een ieder die een poging deed zich online in te schrijven. Slechts 9000 startnummers waren beschikbaar voor individuele inschrijvers voor de dam-tot-dam 2010. Allen lopers met de wil en discipline om zich maandenlang serieus voor te bereiden om de 16,1 km tussen Amsterdam en Zaandam te overbruggen. Waar de overige 26000 (!) startnummers naar toe gingen? … naar de business-lopers. In 10 jaar tijd is de dam-tot-dam uitgegroeid tot de grootste bedrijvenloop van Nederland. Bedrijven betalen per team van maximaal 10 lopers een bedrag van 475 euro, dat is Eur 47,50 per deelnemer, 3x zoveel als er ontvangen wordt van de individuele recreant.

Ook de komende jaren zal er waarschijnlijk nog wel een beperkt aantal startnummers te vergeven zijn aan individuele inschrijvers. Je kunt je echter afvragen of de organisatie er niet beter aan doet om de dam-tot-dam helemaal dicht te gooien voor individuele inschrijvers. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat het leuk is om zoveel enthousiaste mensen elk jaar teleur te moeten stellen. Bovendien kun je vraagtekens stellen bij het aantal teams dat bedrijven op voorhand inschrijven. Dit neigt immers naar een wedstrijd onderling welk bedrijf de meeste teams kan afvaardigen. De dam-tot-dam lijkt hiermee tot een marketinginginstrument te zijn geworden. Krijgen de bedrijven alle teams wel vol? Dit is niet het geval. In eerste instantie zijn de medewerkers enthousiast en schrijven zich in. Echter, als de datum van de DtD-run nadert blijkt men toch onvoldoende getraind, is er een blessure of ander ongemak waardoor er van deelname wordt afgezien. Hoewel altijd erg gezellig vind ik het parcours niet toegerust voor de grote aantallen lopers. Daarbij ben ik het niet eens met de keuze van de organisatie om de dam-tot-dam, wat in mijn ogen een nationale volksloop hoort te zijn, te migreren naar de grootste bedrijvenloop van Nederland. Gelukkig zijn er in Nederland voor de individuele loper genoeg aantrekkelijke alternatieven. Alternatieve lopen, die eenmaal volbracht, een grotere voldoening blijken te geven dan deelname aan de vercommercialiseerde dam-tot-dam.

Mocht je overigens tot de gelukkigen behoren die de dam tot dam mag lopen, kijk dan eens op ‘12 tips voor een geslaagde dam tot dam

Tot de volgende…

 
Comments

No comments yet.